Nyströmska skolans lärarblogg. Vi vet mer!
  • Hemma
  • Blogg

Colosseum och andra arenor

11/30/2012

0 Comments

 
Picture
När den nya nationalarenan Friends Arena i Solna invigdes för sitt ändamål tidigare denna månad så tyckte Zlatan Ibrahimovic att "det känns som att jag spelar i ett Colosseum". Nu vet jag inte om Zlatan verkligen varit inne i Colosseum i Rom, på sightseeing när han spelat matcher mot Roma eller Lazio, men kommer ni till "den eviga staden" så är Colosseum ett måste - även om det krävs lite tålamod eftersom det som på så många av Roms största besöksmål är långa köer.

Colosseum eller som den egentligen kallades: Amphiteatrum Flavium eller "den Flaviska amfiteatern" byggdes mellan år 70 och 80 e. Kr. Namnet kommer av att kejsarna Vespasianus och Titus familjenamn. På arenan förekom inte fotboll, för "calcio" var inte uppfunnet, men väl djurhetsningar, sjöslag, krigslekar, avrättningar och mest känt kanske gladiatorkamper. Traditionen är stark om att kristna fick bli martyrer när de under publikens jubel jagades och sönderslets av lejon. En gladiator kunde inte heller vara säker på att lämna arenan med livet eller alla kroppsdelar i behåll. Så är livet för dagens moderna fotbollsgladiatorer bekvämare.

Namnet Colosseum kommer inte av att arena skulle vara kolossal, utan att det utanför fanns en kolossal staty av kejsar Nero. Idag är den fortfarande imponerande efter 1932 år! Stora delar av den västra fasaden är förstörd genom jordbävningar och arenan har också använts som stenbrott. I sin glans dagar bör den ha rymt ungefär 50000 åskådare. År 2007 utropades Colosseum till ett av världens sju nya underverk.

Vill man besöka en välbevarad romersk arena så åker man med fördel till Verona i norra Italien, där den arenan är känd för sina operaföreställningar. Den rymmer dock bara ca 20000 åskådare.

0 Comments

Tankar inför vintern

11/28/2012

0 Comments

 
Picture
Det ser ut som om det kanske kan bli vinter i alla fall! Snön singlar ner och att det blir kallare och mörkare har vi väl redan märkt. Efter dagens strömavbrott är jag väldigt tacksam för att vi, allt som oftast, har el. För visst var det jobbigt att inte komma åt learnify, att datorn kanske skulle ladda ur och att kaffet riskerade att ta slut i fiket.

För nu väldigt många år sedan, närmare bestämt 13, bunkrade folk upp med mineralvatten på flaska, tändstickor, ljus, trangiakök och batterier inför december månads slut. Många företag passade på att ge bort filtar och annat varmt som julklappar till medarbetare. Det man fruktade då var millenniebuggen; alla datorer skulle krascha när klockan slog om till 2000. Och processorer, kom man på, finns ju nästan överallt, i de flesta elprylarna vi använder.

För de allra flesta visade det sig vara obefogad rädsla (även om gamla stordatorer faktiskt behövde programmeras om ), men visst kan det vara bra att kolla upp krisberedskapen med jämna mellanrum.

Hur länge skulle Du klara dig utan el? Så länge datorns och telefonens batteri håller är det lugnt, tycker man, men hur löser man egentligen matfrågan? Och ljuset? - Soltimmarna är ju snabbt räknade så här års.

Vi lever i ett extremt elberoende samhälle, och det är ju inget fel med det, så länge elförsörjningen flyter på. Men vore det inte klokt med en backup på något sätt? Eller en möjlighet att själv producera el, hemma? Tänk vad en liten vindsnurra i kvarteret och några solcellspaneler skulle kunna åstadkomma, inte bara i form av lägre elkostnad till elbolaget och ett bättre miljösamvete, utan också för att minska sårbarheten i vårt väldigt inte bara elberoende utan även elcentraliserade samhälle.


0 Comments

Vad är tryck?

11/27/2012

0 Comments

 
Peter Lindström, en av våra lärare på naturprogrammet, berättar om tryck i denna film.


0 Comments

Annorlunda marsch

11/18/2012

0 Comments

 
Picture
Italien har många olika ordningsmakter. Mycket av detta är ett arv från landets historia, där traditionerna ofta kommer från kungariket Sardinien, ur vilket det enade Italien föddes år 1861. Det finns fem stora nationella polismyndigheter:
  • Arma dei Carabinieri (som räknas som en del av de militära styrkorna, på bilden i paraduniform) 
  • Guardia di Finanza (som inte bara sysslar med finansbrott)
  • Polizia Penitenziaria (som sköter fängelserna)
  • Polizia di Stato (statspolisen, som är en civil styrka till skillnad från karabinjärerna)
  • Corpo Forestale della Stato (skogspolisen)
Förutom dessa fem så finns det också förstås lokala och regionala polisstyrkor: Polizia Provinziale och Polizia Municipale. Allt detta bäddar dels för ett visst kaos när det gäller vem som har ansvar för vad, dels genom att Italien har extremt många poliser i förhållande till sin befolkning. Man har dubbelt så många poliser som Storbritannien, trots att landet har ungefär lika många invånare.
På republikens dag, den 2 juni så paraderar alla på Roms paradgata Via dei Fori Imperiali.
En annan uniformerad styrka i Italien är Bersaglieri, som är en del av armén. Bersaglieri är ett lätt infanteri, som är kända för sitt mycket speciella sätt att marschera, både på kaserngården och i parader. Bersaglieri har också en speciell mössa med tjäderfjädrar! Har ni inte sett Bersaglieri förut så är jag säker på att ni tycker att det ser väldigt lustigt ut!

0 Comments

Instagram och andra fotoappar

11/14/2012

0 Comments

 
Fotograferar du med din mobil? Tja, du och miljoner andra har insett att den bästa kameran är den du har med dig. 
Den kan absolut inte konkurrera med en riktig digital kamera men den är med dig...alltid!

Instagram är nog den mest kända och vanligaste fotoappen. Den fanns först enbart i iPhone men när den släpptes för Android 3 april 2012 så hade den laddats ner en miljon gånger på en vecka.
Över 100 miljoner har Instagram (september 2012) och vissa tror den kommer att gå förbi Facebook i antal användare.

Instagram förflyttar fokus från ordet till bilden!! 

Vad gör Instagram då? Din bild blir kvadratisk, som en polaroidbild från 70-talet. Sen kan du lägga på coola filter på bilden och därefter dela med dig ditt mästerverk till världen på Facebook, Twitter eller andra social medier.
Du kan kommetera dina och andras Instagrambilder, du kan följa dina favoriters (vänners?) bilder, de kan följa dina
Instagram är på väg till webben. Från mobilapp till möjlighet att kolla på, ladda ner och dela med sig av dina bilder även via datorn. 

Nu finns det andra bra fotoappar också. 
Photoshop Express påminner om Photoshop i datorn fast enklare. Den är bra
Polaroid Camera, Lomo Camera och Retro Camera påminner om varandra. När du fotograferar med de apparna blir bilderna avsiktligt av sämre kvalité, lite ljusskadade, repiga, bleka färger på det sättet som äldre, sämre analoga kameror kunde göra.
Men slutresultatet blir många gånger riktigt coolt. 
Picture
Insta-walk är i antågande!!
Förbered dig själv!!

0 Comments

Är du en vänsterhänt golfare? 

11/9/2012

0 Comments

 
Picture
Hur blir man president i USA? Ja, först och främst bör man vara en "native-born Citizen", alltså född som amerikansk medborgare, så de flesta som läser detta behöver inte göra sig besvär. Att sedan kunna få människor att öppna sina plånböcker (för en presidentvalskampanj är svindyr att genomföra), att ha en politik som attraherar åtminstone halva befolkningen, att vara en god talare, och att göra sig någorlunda bra i TV är också stora plus.

Men vi kan här avslöja två andra saker, som ger viktiga fördelar. För det första bör du spela golf. Det har visat sig, att alla presidentval sedan 1980 vunnits av golfare och att förloraren alla gånger utom en (George H. W. Bush 1992) varit en som inte spelar golf. Barack Obama är en ivrig golfare.

En annan märklig sak är att det är en stor fördel att vara vänsterhänt. Av de stora partiernas huvudkandidater i valen de senaste tjugo åren är George W. Bush och Mitt Romney undantag, som högerhänta. George H. W. Bush, Ross Perot, Bill Clinton, Bob Dole (som dock hade en förlamad högerarm), Al Gore, John Edwards, John Kerry, John McCain och förstås Barack Obama är alla vänsterhänta. Detta är märkligt eftersom bara 10% av befolkningen är vänsterhänt.

0 Comments

USA:s presidentval - omöjligt att förutspå - eller?

11/7/2012

1 Comment

 
Idag vaknar vi till beskedet om att Barack Obama är USA:s president i ytterligare fyra år. En del är arga och besvikna, och låtsas som om det inte har hänt. Andra är glada och lättade.

Frågan är: Var resultatet möjligt att förutspå? Svenska tidningar som Aftonbladet har haft svårt att göra det. Det kan förklaras med att tidningar vill sälja lösnummer alternativt ha trafik till sina hemsidor och då räcker det inte om allt redan är givet på förhand. Obamas konservativa motståndare har också försökt att utmåla opinionsundersökningarna som hopplöst partiska och har introducerat en "metod" att balansera undersökningarna på ett sätt som visade på en klar Romney-seger.

Men som en del har sagt, så var det inte bara Obama som vann i natt. Det var också Nate Silver, en politisk skribent och bloggare, numera hos New York Times, som faktiskt lyckades att ge helt korrekta prognoser för presidentvalet (även om vi just nu inte är helt säkra på Florida). Ja, ni vet väl att i USA röstar man delstat för delstat i valet på presidenten.

Nate Silver ägnade sig från början åt analys av baseboll men började före valet 2008 att analysera politiska val, först på sajten Daily Kos och senare på egen sajt. Han lyckades göra en nästan korrekt prognos 2008 och verkar alltså även nu ha lyckats. Här nedan gör han sin egen analys.
1 Comment

Symboler i glömska.

11/5/2012

1 Comment

 
Picture
Detta är en av konsthistoriens mest berömda målningar, makarna Arnolfinis trolovning.
Den målades av den Holländska konstnären Jan van Eyck 1434.

Förutom att tekniken är fantastisk finns det många dolda budskap i denna bild. Budskap som dåtidens medborgare förstod på att annat sätt än vad vi gör idag.










Titta på denna film där konsthistorialäraren Ola berättar om de olika dolda budskapen van Eyck målade in i sin bild.

1 Comment

    Vi är:

    Nyströmska skolan, gymnasieskolan i Söderköping.
    För oss är kunskap och att ha roligt det viktigaste.

    Arkiv

    February 2016
    January 2016
    May 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012
    June 2012
    April 2012
    January 2012
    December 2011

    Kategorier

    All
    Film
    Historia
    Internet & Media
    Kultur
    Naturvetenskap
    Samhällsvetenskap
    Språk
    Utveckling
    Vård Och Hälsa
    Vård Och Hälsa

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.